Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...

12 czerwca 2012

Lazanie z mięsem

Składniki:


  • 35 dag płatków lazanii
  • 10 dag chudego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 2 puszki pomidorów w zalewie bez skórki
  • pół szklanki oregano
  • pół szklanki tymianku
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki mąki
  • 600 ml mlek
  • 25 dag mozzarelli
  • 6 dag parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie: ( 40 minut)

  1. Pokrój boczek na małe kawałki, wrzuć na rozgrzaną oliwę, po chwili dodaj posiekany czosnek i cebulę, smaż, mieszając 3 minuty, dołóż mięso mielone i smaż jeszcze 5 minut.
  2. Całość zlej bulionem, dodaj pomidory z puszki, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 45 minut, przypraw.
  3. Na beszamel: rozpuść 3 łyżki masła, wsyp mąkę, smaż minutę, wlej mleko, podgrzewaj aż sos zgęstnieje, przypraw.
  4. Naczynie natłuść, ułóż warstwę makaronu, kilka łyżek mięsnego sosu i beszamelu, warstwę plastrów mozzarelli, posyp parmezanem, układaj  na przemian, aż wykorzystasz wszystkie składniki, na wierzchu powinny być sery, posyp je wiórkami masła.
  5. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz 30 minut pod przykryciem w temperaturze 180'C, zdejmij pokrywkę, piecz jeszcze 15 minut, od razu podawaj.