Na śniadanie i na kolacje...
Składniki:
( dla 4 osób)
- 4 gruszki
- 250g słodkiej gorgonzoli
- Sok z 1 jednej cytryny
- 12 kawałków orzecha
- 4 kromki ciemnego pieczywa
- 20 g słonego masła
- Gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
(20 minut)
Zdjąć
skórkę z serca gorgonzola, pokroić go w małe kostki. Zostawić w temperaturze
otoczenia do zmięknięcia.
Umyć
i osuszyć gruszki, przeciąć na pół, obrać ze skórki i pokroić na cienkie
plasterki. Skropić z sokiem z cytryny by zapobiec czernieniu owoców.
Posmarować
4 kromki chleba słonym masłem, na wierch ułożyć plastry gruszki ( w
wachlarz) oraz kostki serca. Całość
uzupełnić kilkoma orzechami i liśćmi rozmarynu. Ułożyć dane na tacy i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz