Sałatki to doskonały pomysł na znakomitą przekąskę.
Ponadto nie zajmują zbyt wiele czasu żeby je przygotować.
Sałatki są bardzo proste i dzięki kolorowym składnikom smacznie się prezentują.
SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 20 dag szynki indyczej
- 20 dag sera żółtego
- majonez
- sos francuski (moze być włoski) Knorr
- zielony szczypiorek
Przygotowanie:
Fasolę czerwoną i kukurydzę odcedzić z zalewy. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Szynkę i ser żółty również pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Wszystko razem połączyć. Dodać kilka łyżek majonezu oraz sos zrobiony w/g przepisu na opakowaniu (sos wymieszany z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Smacznego!
SAŁATKA Z CYKORII
Składniki:
- 2 duże kolby cykorii
- 1 wędzone udko kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 puszki ananasa w plastrach
- mały por
- mały słoiczek majonezu
- 2 pomidorki koktajlowe lub 1 normalny, słodki pomidor
- sól i pieprz
Odłóż 8 największych liści cykorii. Resztę posiekaj. Pora oczyść, przekrój wzdłuż i drobno posiekaj w talarki, wyłóż na sitku i sparz. Ananasa pokrój w kosteczkę. Mięso oddziel od kości, drobno pokrój. Osącz kukurydzę. Odłóż łyżkę pora. Pozostały por, kukurydzę, posiekaną cykorię, kurczaka oraz ananasa wymieszaj z majonezem.
Na odłożone liście cykorii nakładaj po porcji sałatki. Ułóż je na okrągłym talerzu w kwiatek. Środek pomiędzy łódkami cykorii napełnij odłożonym porem. Słodkie pomidorki pokrój na ćwiartki, ułóż skórką do góry na sałatce tuż przy środku z porów.
Na odłożone liście cykorii nakładaj po porcji sałatki. Ułóż je na okrągłym talerzu w kwiatek. Środek pomiędzy łódkami cykorii napełnij odłożonym porem. Słodkie pomidorki pokrój na ćwiartki, ułóż skórką do góry na sałatce tuż przy środku z porów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz