"Dobry dzień zaczyna się po przebudzeniu..."- mówi franc. przysłowie.
Dlaczego więc nie zacząć dnia od zjedzenia zdrowego, pysznego i zrównoważonego śniadania? Słynne angielskie śniadanka składające się z potraw słonych i słodkich to doskonałe rozwiązanie, które warto przyjąć, przystosowując je do własnych zwyczajów i upodobań kulinarnych.Niech żyją jaja na miękko, jajecznica, pysznych omlet z nadzieniem ze świeżego sera lub dżemu! Niech żyją naleśniki, które są lubiane przez wszystkie dzieci! A może domowe muffiny? Mamy zdrową i pyszną alternatywę dla przemysłowych wyrobów cukierniczych. Nie zapominamy o owocach podanych na tysiąc sposobów i jeden sposobów: jako sok, koktajl, sałatka, mus owocowy, owoce z musli lub jogurtem, a nawet jako owoce pokrojone w cienkie kawałeczki i podane z chlebem, orzechami i świeżym serem. Wszystkie dania należy konsumować, popijając je kawą, herbatą, mlekiem lub przepyszną gorącą czekoladą!
Pośpiech i stres są bowiem najgorszymi wrogami dobrego samopoczucia i szampańskiego humoru...
Lekkostrawne muffiny z malinami
Składniki: ( dla 6 osób )
- 280 g mąki
- 40 g cukru
- 1 jajo
- 30 g masła
- 200 ml mleka
- paczka proszku do pieczenia
- 220 g świeżych malin
- sól
Przygotowanie: ( 40 minut )
Wyłożyć pergaminem 6 małych foremek do ciasta. Delikatnie umyć maliny w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do salaterki wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać 2 łyżki cukru i wymieszać wszystkie składniki.
Do innej salaterki wbić jajko i ubijać je aż nabierze piankowej konsystencji. Potem dodać mleko i stopione oraz ostudzone masło. Delikatnie wymieszać i dodać maliny. Połączyć zawartość obu salaterek i starannie wymieszać. Nie należy wyrabiać masy zbyt długo, gdyż powinna być grudkowata.
Rozłożyć otrzymaną masę do foremek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Posypać cukrem drobnoziarnistym i włożyć do piekarnika nagrzanego uprzednio do temperatury 190'C. Piec 25 minut; muffiny powinny być złote i dobrze wyrośnięte. Wyjąć z piekarnika i z foremek. Muffiny można jeść lekko ciepłe lub zimne.
Muffiny z jabłkiem i cynamonem
Składniki: ( dla 6 osób )
- 150 g mąki razowej
- 110 g mąki białej
- paczka proszku do pieczenia
- cynamon w proszku
- 50 g cukru
- 2 małe jabłka
- 100 ml mleka
- 1 jajo
- 60 g masła
- sól
Do miseczki wsypać przesiane obydwa typy mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon. Dodać cukier i jabłka ( obrane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę).
W drugiej miseczce ubić jajo, wymieszać z mlekiem oraz stopionym i ostudzonym
masłem. Połączyć zawartość obu miseczek.
Wlać przygotowaną masę do 6 foremek ( wyłożonych wcześniej pergaminem) i piec w temperaturze 200'C przez 20-25 minut. Podawać gorące, ciepłe lub zimne wg upodobań.
Naleśniki z jagodami
Składniki: ( dla 4-6 osób)
- 200 g mąki
- pół torebki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 jajo
- 200 ml mleka
- 200 g świeżych jagód
- 90 g masła
- 3 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie: ( 30 minut)
Do miseczki przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon.; zrobić małe zagłębienie i wlać do środka mieszaninę rozbitego jajka i mleka. Całość wymieszać drewnianą łyżką, potem dodać jagody. Dokładnie wymieszać.
Na małej patelni o średnicy 9cm i nieprzywierającej powłoce rozpuścić łyżeczkę masła. Gdy tłuszcz się nagrzeje, wlać na patelnię łyżkę masy. Smażyć naleśnik przez minutę na jednej i na drugiej stronie. Zdjąć na talerz. Smażyć naleśniki aż do skończenia masy.
W rondlu na małym ogniu rozpuścić resztkę masła i syrop klonowy. Powstanie jednolita masa. Na talerzu ułożyć kilka naleśników, polać niewielką ilością syropu klonowego i natychmiast podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz