Placki idelanie komponuja się również z truskawkami, jarzynami, jabłkami, śliwkami oraz gruszkami a nawet czereśniami więc kto co lubi.
Przepis wprawdzie dotyczy placków, ale dla osób,
które nie wyobrażają sobie śniadań bez naleśników podpowiadam ze borówka idealnie,
też komponuje się z ciastem naleśnikowym.
Składniki :
- 180 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g zmielonych płatków pszennych
- 400 ml chudego mleka
- 2 roztrzepane jajka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego(może być zwykły)olej potrzebny jedynie do natłuszczenie patelni
- 2 pomarańcze podzielone na kawałki(dekoracja)
- 100 g borówek amerykańskich
- 2 łyżki syropu kolonwego, można zastąpić go miodem
- cukier puder do posypki
Mąkę z proszkiem przesiać do dużej miski, wymieszać razem z płatkami. W innym głębszym naczyniu roztrzepać jaja, mleko oraz olej i wlać do miski z mąką. Dodaj borówkę. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie wysmaruj patelnie olejem i ustaw na średnim ogniu i rozpoczynaj smażenie. Formułuj chochelką małe placuszki. Podawaj polane lekko miodem z pomarańczą na wierzchu i oproszone cukrem pudrem.
Dobra rada: Jeśli chcemy, aby nasze placki były bardziej puszyste, proponuje dodać jedną łyżkę wody gazownej.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz