Moja mama co niedziele robi kotlety schabowe. Ma utrudnione zadanie, ponieważ mój tato i moja babcia jedzą schabowe ze schabu. Ja i moja córka schabowe z piersi z kurczaka. Najlepsze są prosto z patelni :)
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 6 plastrów schabu wysokości 1 cm
- jogurt naturalny 'bałkański"
- 3 Wiejskie jajka
- bułka tarta gruboziarnista
- mąka
- pieprz, sól
- olej do smażenia
- Proponuje schab i piersi dzień wcześniej pokroić w plastry i ubić na bardzo cienkie plastry, każdy z osobna posolić i popieprzyć wg uznania. Wstawić na noc do lodówki, żeby przeszły przyprawami.
- Następnego dnia przygotować trzy głębokie talerze. Do pierwszego wsypać bułkę tartą, do drugiego mąkę, do ostatniego wbić trzy jajka, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego. Nie przyprawiamy jajek, ponieważ mięso mamy już przyprawione.
- W pierwszej kolejności plastry mięsa obtaczamy w mące, potem maczamy w jajkach, następnie wkładamy do bułki tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Gdy jest dostatecznie rozgrzany układamy na patelni kotlety. Smażymy z każdej strony do zbrązowienia, unikając przypaleń.
- Kotlety zalecam spożywać prosto z patelni. Z ziemniakami pieczonymi albo frytkami... dla leniwych dobre będą z chlebem..
Smacznego! Bon Apetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz