30 maja 2012

Pyszna gorąca czekolada


Składniki: ( dla 4 osób)


  • 320 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml mleka
  • 75 g cukru

Przygotowanie: ( 20 minut)

Połamać czekoladę na duże kawałki, włożyć do rondla i rozpuścić na delikatnym ogniu z 2-3 łyżkami mleka.

Gdy czekolada się rozpuści, stopniowo dodawać cukier i resztę mleka, nieustannie mieszając drewnianą łyżką. Zagotować. Aby otrzymać gęstą, gorącą czekoladę, zdjąć rondel z palnika tuż po zagotowaniu, schłodzić przez około minutę, ponownie postawić na palniku i zagotować.

Wlać do filiżanek, posypać tartą czekoladą. Pić ciepłą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...