Moja propozycja to danie powszechnie znane i lubiane - spaghetti bolognese.
Lubię przygotować sobie wcześniej sos i mieć gotowy pod ręką,
Lubię przygotować sobie wcześniej sos i mieć gotowy pod ręką,
tak żeby po powrocie z pracy,
cała „akcja obiad” nie trwała dłużej niż kwadrans,
czyli tyle ile przygotowanie makaronu i nałożenie wybornego dania na talerze.
cała „akcja obiad” nie trwała dłużej niż kwadrans,
czyli tyle ile przygotowanie makaronu i nałożenie wybornego dania na talerze.
Składniki: ( porcja dla 4 osób)
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 2 puszki pomidorów (pokrojonych)
- 50 dkg mięsa mielonego (najlepiej wołowe)
- przyprawy (pieprz kolorowy, sól, bazylia, szczypta chilli)
- oliwa z oliwek
- ser parmezan
- paczka makaronu spaghetti
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek i grubo pokrojoną cebulę. Podpiekamy leciutko, tak żeby cebula się zeszkliła a czosnek nie przypalił.
Na drugiej patelni przysmażamy mielone mięso, od czasu do czasu mieszając. Kiedy widzimy, że nasze mięso nie jest już surowe dodajemy cebulę i czosnek i pomidory. Dusimy wszystkie nasze składniki na bardzo małym ogniu, pod przykryciem aż pomidory znikną i zamienią się w doskonały aromatyczny sos. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy. W trakcie duszenia musimy pamiętać o mieszaniu. Tak przyrządzony sos jest doskonałą również do lasagne. Ale wróćmy do spaghetti.
Jak wspomniałam sos możemy przygotować wcześniej.
Teraz czas na makaron. Najważniejsze żeby nie przesadzić z czasem gotowania. Makaron ma być al dente, ugotowany ale nie za miękki, sprężysty. Najlepiej sprawdzać przegryzając nitkę i patrząc, jak wygląda w środku. Idealny jest kiedy w samym środku widoczna jest maleńka zanikająca kropeczka.
Po ugotowaniu makaron należy przelać zimną wodą tak żeby się nie skleił.
Podawać z sosem, posypanym startym aromatycznym parmezanem, udekorowane świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz