Niektórzy mają już truskawki w ogródkach, krzaki z jagódkami...
Trzeba to wykorzystać....
Składniki:
( dla 4 osób)
- 90g cukru
- Sok z jednej cytryny
- 500 g dojrzałych truskawek, jagód, malin(świeżych lub mrożonych)
- 90 g miodu akacjowego
- 6 jaj
- 100 ml creme fraiche
- Szczypta cynamonu w proszku
- 80 g masła
- 8 kromek chleba tostowego
- 2 łyżki cukru drobnoziarnistego
Przygotowanie:
(40 minut)
W rondlu
wymieszać cukier, sok z cytryny i 3 łyżki ody. Podgrzewać wszystko aż do
rozpuszczenia cukru.
Umyć i
delikatnie osuszyć owoce, przekroić truskawki na pół i wrzucić wszystko do syropu
w rondlu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5-10 minut ( dłużej w przypadku
owoców mrożonych). Gotować do otrzymaniu musu.
Odsączyć
mus i zebrać sok. Wlać do rondla, dodać miodu i zagotować, regularnie
mieszając. Gotować przez około 10 minut aż do otrzymania gęstego syropu, który
należy dodać do ugotowanych owoców.
Do
miseczki wbić jajka i zamieszać je z creme fraiche i cynamonem. Roztopić na
patelni ( na średnim ogniu) ¼ masła. Obtoczyć 2 kromki chleba tostowego w
ubitych jajach i złocić na patelni przez 2-4 minuty.
Powtórzyć
czynność z pozostałymi kromkami pieczywa. Włożyć pieczywo do nagrzanego
piekarnika. Na każdy talerz nałożyć oi 2 kromki chleba, posypać cukrem pudrem,
na wierzch włożyć mus owocowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz