- 35 dag płatków lazanii
- 10 dag chudego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 30 dag mielonej wołowiny
- 2 puszki pomidorów w zalewie bez skórki
- pół szklanki oregano
- pół szklanki tymianku
- 5 łyżek masła
- 3 łyżki mąki
- 600 ml mlek
- 25 dag mozzarelli
- 6 dag parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Przygotowanie: ( 40 minut)
- Pokrój boczek na małe kawałki, wrzuć na rozgrzaną oliwę, po chwili dodaj posiekany czosnek i cebulę, smaż, mieszając 3 minuty, dołóż mięso mielone i smaż jeszcze 5 minut.
- Całość zlej bulionem, dodaj pomidory z puszki, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 45 minut, przypraw.
- Na beszamel: rozpuść 3 łyżki masła, wsyp mąkę, smaż minutę, wlej mleko, podgrzewaj aż sos zgęstnieje, przypraw.
- Naczynie natłuść, ułóż warstwę makaronu, kilka łyżek mięsnego sosu i beszamelu, warstwę plastrów mozzarelli, posyp parmezanem, układaj na przemian, aż wykorzystasz wszystkie składniki, na wierzchu powinny być sery, posyp je wiórkami masła.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz 30 minut pod przykryciem w temperaturze 180'C, zdejmij pokrywkę, piecz jeszcze 15 minut, od razu podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz