- 250 g brokułów
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 czerwona papryka
- 150 g boczniaków
- 250 g chińskiego makaronu jajecznego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 cm imbiru
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 50 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie: (35 minut)
- Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki i ok 3 minuty blanszować we wrzącej osolonej wodzie. Następnie wyjąć i osączyć. Czosnek i szalotki obrać i drobno posiekać. Paprykę przekroić na pół, oczyścić. Miąższ pokroić w bardzo cienkie paski. Grzyby oczyścić i pokroić na małe kawałki.
- Makaron gotować ok 5 minut w osolonej wodzie. Imbir obrać i drobno posiekać. Czosnek, szalotki, imbir i grzyby minutę podsmażać na rozgrzanym w woku oleju. Dodać paprykę i brokuły, smażyć jeszcze ok 2 minuty. Do warzyw wlać sos sojowy i bulion, dodać brązowy cukier i dusić jeszcze 1-2 minuty.
- Makaron starannie osączyć i dodać do warzyw, wymieszać. Całość podgrzewać w woku jeszcze ok 2 minut, następnie przełożyć do miseczek i podawać.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz