Składniki: dla 2
osób
- 120 g sera
roquefort
-4 jaja
-40 g mąki
-40 ml mleka
-50 g masła
-drobna bułka
tarta
-gałka
muszkatołowa
-sól i pieprz
Przygotowanie: (60
minut)
Przygotować sos
beszamelowy. W rondlu podgrzać masło, a gdy się stopi, przesiać do niego
mąkę. Gotować dalej, regularnie
mieszając drewnianą łyżką. Sos nie powinien zmienić koloru.
Do masy wlać
schłodzone mleko, zamieszać i gotować przez 8-10 minut, by sos zgęstniał.
Posolić, popieprzyć, a potem dodać gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia i
pozostawić do przestygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do
miseczki, a żółtka dodać do sosu.
Ser roquefort
pokroić w kostkę i dodać do beszamelu. Białka ubić na sztywną pianę(aby była
sztywniejsza można dodać szczyptę soli) połączyć z sosem i delikatnie
wymieszać.
Wysmarować masłem
2 foremki z ceramiki i posypać ich dno
kilkoma łyżkami bułki tartej. Wypełnić je za pomocą szprycy do 2/3 wysokości i
piec w temp. 200’C przez 15-20 minut. Nie otwierać drzwiczek piekarnika przez
ukończeniem pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz