Składniki: dla 2
osób
-100 g gorzkiej
czekolady
-12 truskawek
-łyżka cukru
drobnoziarnistego
-10 g cukru pudru
-30 g masła
-3 jaja
-biała czekolada
do przybrania
Przygotowanie: (
15 minut)
Umyć i osuszyć truskawki,
włożyć do miseczki i posypać drobnoziarnistym cukrem.
Wymieszać i odstawić.
W garnku stopić
połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszać cały czas drewnianą łyżką. Zdjąć z
ognia i dodać pokrojone w kawałki masło. Gdy masło się roztopi, dodać cukier
puder i żółtka. Dobrze wymieszać.
Białka ubić na
sztywną pianę i dodać do garnka. Truskawki rozłożyć do 2 pucharków( kilka
owoców zostawić do dekoracji), pokryć musem czekoladowym i włożyć do lodówki na
2 godziny. Przed podaniem przyozdobić kilkoma truskawkami i wiórkami białej
czekolady.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz