Składniki: dla 2
osób
- 2 pająki morskie
- oliwa z oliwek
extra virgin
- cytryna
- pęczek ziół
aromatycznych ( natka pietruszki, laur, tymianek)
- 2 liście endywii
- pieprz
Przygotowanie: (
30 minut)
Posolić wodę,
wrzucić do niej pęczek ziół i zagotować. Umyć pająki i sparzać przez 5-8 minut
w zależności od wielkości pająka w dużej ilości bulgoczącej wody. Odcedzić.
Otworzyć pająki(
dolna część pancerza), oderwać mięso i pokroić w drobną kostkę. Tak samo
postąpić z mięsem na łapkach. W miseczce wymieszać mięso i jajeczka.
W czarce ubijać
widelcem oliwę, sok z cytryny i szczyptę pieprzu aż do uzyskania zawiesistego
sosu.
Umyć i wytrzeć
liście endywii; na każdym z nich ułożyć niewielką ilość pająka i doprawić
sosem. Łódeczki ozdobić plasterkiem rzodkiewki i podawać na ładnym półmisku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz