09 czerwca 2012

Łódeczki z pająkiem morskim



Składniki: dla 2 osób

- 2 pająki morskie
- oliwa z oliwek extra virgin
- cytryna
- pęczek ziół aromatycznych ( natka pietruszki, laur, tymianek)
- 2 liście endywii
- pieprz

Przygotowanie: ( 30 minut)

Posolić wodę, wrzucić do niej pęczek ziół i zagotować. Umyć pająki i sparzać przez 5-8 minut w zależności od wielkości pająka w dużej ilości bulgoczącej wody. Odcedzić.

Otworzyć pająki( dolna część pancerza), oderwać mięso i pokroić w drobną kostkę. Tak samo postąpić z mięsem na łapkach. W miseczce wymieszać mięso i jajeczka.

W czarce ubijać widelcem oliwę, sok z cytryny i szczyptę pieprzu aż do uzyskania zawiesistego sosu.

Umyć i wytrzeć liście endywii; na każdym z nich ułożyć niewielką ilość pająka i doprawić sosem. Łódeczki ozdobić plasterkiem rzodkiewki i podawać na ładnym półmisku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...