09 czerwca 2012

Risotto z truskawkami


Składniki: dla 2 osób

- 200 g okrągłego ryżu
- 20 truskawek
-100 g masła
-2 szklanki mleka
-50 ml bulionu roślinnego
-biała cebula


Przygotowanie:  (30 minut)

Umyć truskawki, pokroić na kawałki ( odłożyć kilka całych owoców do dekoracji) i włożyć do salaterki, polać szklanką mleka. Odstawić do lodówki na minimum godzinę ( lub najlepiej na całą noc).

 W garnku zrumienić na maśle białą cebulę pokrojoną w cienkie paski. Dodać ryż i prażyć przez 1-2 minuty na dużym ogniu. Do garnka wlać mleko i odparować. Dodać chochlę ciepłego bulionu i gotować ryż, regularnie przekręcając go i dolewając bulionu. Pod koniec duszenia dodać sok, w którym macerowały się truskawki.

Gdy ryż będzie prawie ugotowany, dodać zmacerowane truskawki. Delikatnie wymieszać i szybko podawać na talerzykach. Udekorować całymi truskawkami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...