Składniki: dla 2
osób
- 200 g okrągłego
ryżu
- 20 truskawek
-100 g masła
-2 szklanki mleka
-50 ml bulionu
roślinnego
-biała cebula
Przygotowanie: (30 minut)
Umyć truskawki,
pokroić na kawałki ( odłożyć kilka całych owoców do dekoracji) i włożyć do
salaterki, polać szklanką mleka. Odstawić do lodówki na minimum godzinę ( lub
najlepiej na całą noc).
W garnku zrumienić na maśle białą cebulę
pokrojoną w cienkie paski. Dodać ryż i prażyć przez 1-2 minuty na dużym ogniu.
Do garnka wlać mleko i odparować. Dodać chochlę ciepłego bulionu i gotować ryż,
regularnie przekręcając go i dolewając bulionu. Pod koniec duszenia dodać sok,
w którym macerowały się truskawki.
Gdy ryż będzie
prawie ugotowany, dodać zmacerowane truskawki. Delikatnie wymieszać i szybko
podawać na talerzykach. Udekorować całymi truskawkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz