Co dziś ugotować- to pytanie pada w naszej kuchni najczęściej.
Odpowiadamy- MAKARON !!!
Wszyscy go lubią i łatwo się go robi.
Dlatego to najlepszy pomysł, gdy trzeba działać szybko i nakarmić wielu...
Rurki ze szpinakiem
Składniki: 1 porcja
- 25 dag rurek rigatoni lub grubszych i dłuższych cannelloni
- 10 dag startego parmezanu
- 20 dag twarogu
- 50 dag szpinaku
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- szklanka mleka lub wytrawnego białego wina
- tłuszcz do formy
- kostka ziołowa
- 2 jajka
- sól
Przygotowanie: (60 minut)
- Rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć rozdrobniony szpinak i szybko podsmaż.
- Twaróg rozgnieć, dodaj szpinak, połowę parmezanu, ugotowane na twardo i posiekane jajka wymieszaj, przypraw, dodaj kostkę ziołową.
- Makaron lekko obgotuj, odcedź i napełnij farszem.
- W rondlu stop resztę masła, wsyp mąkę i lekko zasmaż, mieszając, wlej mleko i wino, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, przypraw.
- Naczynie natłuść, polej 1/2 sosu, ułóż rurki, polej resztą sosu, posyp parmezanem, wstaw do rozgrzanego piekarnika, zapiekaj 30 min w 180'C.
SZPINAK- jest idealnym dodatkiem zarówno do makaronu jak i ziemniaków. Doskonały do farszu ( do nadziewania mięs, pierogów czy pasztecików i do przekładania zapiekanek. Możesz użyć świeży lub mrożony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz