09 czerwca 2012

Supreme z kaczki w pomarańczach


Składniki: dla 2 osób

-400 g filetu z kaczki
-sok i skórka z pomarańczy
-gałązka rozmarynu
-2 listki laurowe
-60 g miodu
-120 g sałatowej mieszanki
-oliwa z oliwek extra virgin
-30 g masła
-sól i pieprz

Przygotowanie: (40 minut)

W rondlu o nieprzywierającej powierzchni podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i na dużym ogniu podsmażyć liście laurowe i gałązkę rozmarynu(czyste i osuszone). Dodać filety z kaczki, zmniejszyć płomień, posolić, popieprzyć. Każdą ze stron filetu smażyć przez 10 minut.

Filety skropić miodem, zdjąć garnek z ognia i zawinąć w folię aluminiową, by mięso pozostało ciepłe.

Do pozostałego w garnku wywaru wlać sok z pomarańczy i podgotować kilka minut, by  sos zgęstniał. Dodać masło(pokrojone w drobne kawałki), wymieszać i dusić na wolnym ogniu aż powstanie jednolity sos.

Na każdym talerzu ułożyć kilka listków sałaty. Pokroić filety kaczki w cienkie plasterki, ułożyć na sałacie i polać sosem pomarańczowym. Posypać skórką z pomarańczy i natychmiast podawać.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...