Składniki: dla 2
osób
-400 g filetu z
kaczki
-sok i skórka z
pomarańczy
-gałązka rozmarynu
-2 listki laurowe
-60 g miodu
-120 g sałatowej
mieszanki
-oliwa z oliwek
extra virgin
-30 g masła
-sól i pieprz
Przygotowanie: (40
minut)
W rondlu o
nieprzywierającej powierzchni podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i na dużym ogniu
podsmażyć liście laurowe i gałązkę rozmarynu(czyste i osuszone). Dodać filety z
kaczki, zmniejszyć płomień, posolić, popieprzyć. Każdą ze stron filetu smażyć
przez 10 minut.
Filety skropić
miodem, zdjąć garnek z ognia i zawinąć w folię aluminiową, by mięso pozostało
ciepłe.
Do pozostałego w
garnku wywaru wlać sok z pomarańczy i podgotować kilka minut, by sos zgęstniał. Dodać masło(pokrojone w drobne
kawałki), wymieszać i dusić na wolnym ogniu aż powstanie jednolity sos.
Na każdym talerzu
ułożyć kilka listków sałaty. Pokroić filety kaczki w cienkie plasterki, ułożyć
na sałacie i polać sosem pomarańczowym. Posypać skórką z pomarańczy i
natychmiast podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz