- 30 dag makaronu duże muszle
- 50 dag tłustego twarogu
- mała cukinia
- świeża cebula dymka ze szczypiorkiem
- puszka pomidorów w zalewie bez skórki
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- pół łyżeczki utłuczonego kminku
- zielenina
- sól
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie: (50 minut)
- Makaron wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj al dente ( wg czasu gotowania na opakowaniu).
- Cukinię dokładnie umyj, osusz, pokrój na nieduże kawałki.
- Oczyść dymkę, opłucz, posiekaj razem ze szczypiorkiem.
- Na patelni na małym ogniu rozgrzej masło, pilnuj, aby się nie zarumieniło, dodaj posiekaną cebulkę i cukinię, lekko przesmaż, przestudź.
- Połącz z twarogiem, przypraw solą, pieprzem i kminkiem, dokładnie wymieszaj, napełnij muszle farszem.
- Duże naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, wylej pomidory z zalewą, ułóż muszle z farszem, skrop oliwą.
- Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do rozgrzanego piekarnika, zapiekaj 20 minut w temp 190'C, posyp zieleniną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz