12 czerwca 2012

Zapiekane muszle z serem

Składniki: 



  • 30 dag makaronu duże muszle
  • 50 dag tłustego twarogu
  • mała cukinia
  • świeża cebula dymka ze szczypiorkiem
  • puszka pomidorów w zalewie bez skórki
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • pół łyżeczki utłuczonego kminku
  • zielenina
  • sól
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie: (50 minut)

  1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj al dente ( wg czasu gotowania na opakowaniu).
  2. Cukinię dokładnie umyj, osusz, pokrój na nieduże kawałki.
  3. Oczyść dymkę, opłucz, posiekaj razem ze szczypiorkiem.
  4. Na patelni na małym ogniu rozgrzej masło, pilnuj, aby się nie zarumieniło, dodaj posiekaną cebulkę i cukinię, lekko przesmaż, przestudź.
  5. Połącz z twarogiem, przypraw solą, pieprzem i kminkiem, dokładnie wymieszaj, napełnij muszle farszem.
  6. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, wylej pomidory z zalewą, ułóż muszle z farszem, skrop oliwą.
  7. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do rozgrzanego piekarnika, zapiekaj 20 minut w temp 190'C, posyp zieleniną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...