09 czerwca 2012

Zapiekane przegrzebki




Składniki: dla 2 osób

-8 przegrzebków
-30 g masła
- łyżka siekanej bazylii
-2 łyżki startego sera gruyere
-łyżka drobnej bułki tartej
- 50 ml białego, łagodnego Ina
- kilka listków Bazyli
- sól i pieprz

Przygotowanie: (30 minut)

Otworzyć przegrzebki, delikatnie oderwać mięso i jajeczka; oczyścić jajeczka z piasku, umyć je i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.


Tak samo postąpić z mięsem, następnie włożyć mięso i jajeczka do muszli. Posolić i popieprzyć.


Posypać przegrzebki tartym serem gruyere, bułką tartą i siekaną bazylią. Polać białym winem i dodać spory kawałek masła. Ułożyć muszle na półmisku do pieczenia i zapiekać 5-7 minut w temperaturze 180’C. Podawać.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...