Składniki: dla 2
osób
-3 pory
-125 g ziemniaków
-20 g masła
- pęczek ziół
aromatycznych ( natka pietruszki, laur, tymianek)
- 60 ml creme
fraiche
- kilka małych
grzanek z chleba
- sól i pieprz
Fakultatywnie:
- jaja z łososia
- sok z limonki
- szczypiorek
Przygotowanie: (
110 minut)
Umyć i oczyścić
pory, pozbywając się pierwszych zewnętrznych liści oraz twardych i zielonych
części pora. Białą część pokroić w
plasterki. Obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę.
W rondlu podgrzać
masło i podsmażyć na nim plasterki pora. Dodać ziemniaki, wymieszać i smażyć,
mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Posolić i popieprzyć, dodać pół szklanki
wody i rośliny aromatyczne. Zagotować.
Gotować w
przykrytym do połowy garnku przez około 40 minut. Z ognia zdjąć tylko ziemniaki
( za pomocą łyżki cedzakowej) i przecisnąć przez przecieraczkę do warzyw.
Odłożyć do miseczki.
Pory zmiksować
wraz z kilkoma łyżkami wywaru, w którym się gotowały. Puree z porów wymieszać z
puree z ziemniaków. Dodać creme fraiche i kilka łyżek wywaru z porów, dobrze
wymieszać i przelać wszystko do czystego garnka.
Postawić garnek na
małym ogniu i gotować, nieustannie mieszając. Chwilę przed zagotowaniem zdjąć z
ognia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Podawać w
bulionówkach z grzankami opieczonymi na lekko złoty kolor, sporą szczyptą
pieprzu, łyżeczką jaj łososia i kilkoma kroplami soku z zielonej cytryny.
Zwolennicy
bardziej klasycznej wersji, mogą dodać do dania nieco szczypiorku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz