- 2-3 łyżki masła
- 150 g koncentratu pomidorowego
- mąka
- 1 średniej wielkości cebula
- cukier
- sól, pieprz
- śmietanka 12%
Przygotowanie:
Kroimy cebulkę drobno. W garnuszku roztapiamy masło
i dosypujemy cebulkę. Dosypujemy mąkę, robimy zasmażkę.
i dosypujemy cebulkę. Dosypujemy mąkę, robimy zasmażkę.
Dolewamy wody tyle mniej więcej ile chcemy sosu
i mieszamy gotując. Sos powinien zgęstnieć.
Dodajemy koncertant pomidorowy
(Tyle, aby sos miał przyzwoitą barwę, a nie był za blady).
Doprawiamy dużą ilością pieprzu,
szczyptą cukru i solą do smaku.
i mieszamy gotując. Sos powinien zgęstnieć.
Dodajemy koncertant pomidorowy
(Tyle, aby sos miał przyzwoitą barwę, a nie był za blady).
Doprawiamy dużą ilością pieprzu,
szczyptą cukru i solą do smaku.
Gdy sos jest gotowy, wyłączamy go.
Po kilku minutach dolewamy powoli trochę śmietanki i mieszamy.
Po kilku minutach dolewamy powoli trochę śmietanki i mieszamy.
Nie powinniście się martwić jak za pierwszym razem wyjdzie wam za płynny sos.
Wtedy można dodać do gotującego się jeszcze sosu trochę mąki rozrobionej z wodą.
Z czasem proporcje dodawania odpowiedniej ilości mąki na początku dopracujecie.
Sama robię to na oko i ciężko mi podać konkretną ilość.
Wtedy można dodać do gotującego się jeszcze sosu trochę mąki rozrobionej z wodą.
Z czasem proporcje dodawania odpowiedniej ilości mąki na początku dopracujecie.
Sama robię to na oko i ciężko mi podać konkretną ilość.
Do gotującego się sosu można dodać pokrojoną parówkę.
Można podawać z makaronem.
Można podawać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz