Sos grzybowy

Składniki:



  • 35 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • przyprawa do zup
  • sól
  • pieprz




  • Przygotowanie:

  • Suszone grzyby myję w ciepłej wodzie, po czym wkładam do miseczki i zalewam zimną wodą. Odstawiam na kilka godzin lub na całą noc.
    Następnie grzyby gotuję w tej samej wodzie, w której się moczyły.
    Dodaję do garnuszka z grzybami obraną i pokrojoną na 4 części cebulę. 
    Gotuję razem dotąd, aż grzyby będą miękkie, wtedy wyjmuję kawałki cebuli, a grzyby osączam (wywaru nie wylewam) i kroję na mniejsze kawałki. 
    Mąkę rumienię na ciemnozłoty kolor, dodaję masło i robię zasmażkę, którą rozprowadzam zimnym wywarem z grzybów. 
    Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do zup. 
    W razie gdyby sos okazał się za gęsty dolewam trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
    Na koniec zabielam sos śmietaną i dokładnie mieszam. 
    Dodaję pokrojone grzyby
    i jeszcze 
    doprawiam.

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Popularne posty z tego bloga

    Overnight porridge - co to jest i jak przygotować? 5 przepisów na najlepsze overnight porridge. Bonus owsianka dla małych dzieci

    Ramen Miso Noodle: Jak Ugotować W Polsce

    Jabłuszka nadziewane ryżem..