Suszone grzyby myję w ciepłej wodzie, po czym wkładam do miseczki i zalewam zimną wodą. Odstawiam na kilka godzin lub na całą noc.
Następnie grzyby gotuję w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Dodaję do garnuszka z grzybami obraną i pokrojoną na 4 części cebulę.
Dodaję do garnuszka z grzybami obraną i pokrojoną na 4 części cebulę.
Gotuję razem dotąd, aż grzyby będą miękkie, wtedy wyjmuję kawałki cebuli, a grzyby osączam (wywaru nie wylewam) i kroję na mniejsze kawałki.
Mąkę rumienię na ciemnozłoty kolor, dodaję masło i robię zasmażkę, którą rozprowadzam zimnym wywarem z grzybów.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do zup.
W razie gdyby sos okazał się za gęsty dolewam trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Na koniec zabielam sos śmietaną i dokładnie mieszam.
Dodaję pokrojone grzyby
i jeszcze doprawiam.
i jeszcze doprawiam.
Super przepis. Ja zawsze dodaję odrobinę suszonych grzybów.
OdpowiedzUsuń