07 marca 2024

Przepis na leczo + właściwości lecznicze

 

Leczo - prosty i pyszny przepis



Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki żółte
  • 2 cukinie
  • 4 cebule
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:

  1. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  2. Cukinie umyj i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  4. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  5. W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
  6. Dodaj paprykę i cukinię, smaż przez kilka minut.
  7. Dodaj pomidory, słodką paprykę w proszku i sól.
  8. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  9. Pod koniec dopraw pieprzem i ostrą papryką w proszku (opcjonalnie).

Właściwości lecznicze leczo:

Leczo to nie tylko pyszne danie, ale także źródło wielu cennych dla zdrowia składników. Papryka zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu. Cukinia jest bogata w potas, który reguluje ciśnienie krwi. Pomidory zawierają likopen, który jest silnym antyoksydantem. Leczo jest także niskokaloryczne i bogate w błonnik, dlatego może być dobrym wyborem dla osób na diecie.

Dodatkowe informacje:

  • Leczo można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem lub chlebem.
  • Do leczo można dodać inne warzywa, np. pieczarki, bakłażan lub kukurydzę.
  • Leczo można również zmiksować na krem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...