05 marca 2024

Rosół idealny na przeziębienia z 3 typów mięs

 Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego z kością (np. krzyżowa)
  • 1 kg mięsa drobiowego (np. kura)
  • 1 kg wieprzowiny (np. karkówka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 litry wody




Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny. W trakcie gotowania zbierać szumowiny.
  2. Warzywa obrać i umyć. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, a por i cebulę w piórka. Dodać do wywaru i gotować przez kolejną godzinę.
  3. Do garnka dodać liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze przez około 30 minut.
  4. Rosół przecedzić i podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Dodatki:

Do rosołu można dodać również inne warzywa, takie jak papryka, kalafior lub brokuły. Można również dodać grzyby, np. pieczarki lub podgrzybki. Rosół można doprawić świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki, szczypiorek lub koperek.

Wskazówki:

  • Aby rosół był klarowny, mięso należy zalać zimną wodą.
  • Szumowiny należy zbierać regularnie, aby rosół był czysty.
  • Warzywa należy dodać do wywaru po zagotowaniu mięsa, aby nie straciły swoich wartości odżywczych.
  • Rosół można gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin, aby uzyskać bardziej esencjonalny smak.
  • Rosół można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...