13 czerwca 2012

żeberka duszone w kapuście kiszonej z grzankami czosnkowymi

Składniki:



  • 2 słoiki kapusty kiszonej
    -> najlepiej własnej z ogródka ekologicznego
  • 1 kg ładnych żeberek
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • zioła

Przygotowanie: ( ok 3 godzin z pieczeniem)

  1. Żeberka po porcjować. Oprószyć mąką i smażyć na mocno rozgrzanym oleju ( ewentualnie smalec) by się zarumieniły.
  2. Duży rondel lub naczynie żaroodporne do pieczenia.
  3. W naczyniu układamy na zmianę kapusta, następnie żeberka (przyprawiamy żeberka dopiero w naczyniu) aż do wykończenia. 
  4. Pieczemy po przykryciem w piekarniku w temp ok 200'C przez 2 godziny ( w zależności od piekarnika). 
  5. Mięsko próbujemy. 
  6. Podajemy na ciepło z np. grzanką czosnkową, którą wykonujemy sami:
Składniki:
  • po 2 kromki chleba na "twarz"
  • masło najlepiej dobre
  • czosnek wg uznania

Przygotowanie: (ok 20 minut)

  1. Masło wymieszać z czosnkiem zduszonym. 
  2. Kromki chleba posmarować masłem z czosnkiem.
  3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180'C i piec aż do czas zarumienienia.
  4. Podawać ciepłe

Smacznego!

3 komentarze:

Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...