- 2 słoiki kapusty kiszonej
-> najlepiej własnej z ogródka ekologicznego - 1 kg ładnych żeberek
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- zioła
Przygotowanie: ( ok 3 godzin z pieczeniem)
- Żeberka po porcjować. Oprószyć mąką i smażyć na mocno rozgrzanym oleju ( ewentualnie smalec) by się zarumieniły.
- Duży rondel lub naczynie żaroodporne do pieczenia.
- W naczyniu układamy na zmianę kapusta, następnie żeberka (przyprawiamy żeberka dopiero w naczyniu) aż do wykończenia.
- Pieczemy po przykryciem w piekarniku w temp ok 200'C przez 2 godziny ( w zależności od piekarnika).
- Mięsko próbujemy.
- Podajemy na ciepło z np. grzanką czosnkową, którą wykonujemy sami:
Składniki:
- po 2 kromki chleba na "twarz"
- masło najlepiej dobre
- czosnek wg uznania
Przygotowanie: (ok 20 minut)
- Masło wymieszać z czosnkiem zduszonym.
- Kromki chleba posmarować masłem z czosnkiem.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180'C i piec aż do czas zarumienienia.
- Podawać ciepłe
Smacznego!
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńpolecam zrobić na grillu http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/zeberka-z-grilla/
OdpowiedzUsuńa jakie to pyszne... :D
OdpowiedzUsuń