- wiadro ziemniaków
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- boczek, kiełbasa
- 5 cebul
- sól
- pieprz
- zioła
Przygotowanie:
- 10 ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać na gorąco i zdusić.
- 3/4 wiadra ziemniaków zetrzeć na tarce o średnich oczkach i od dusić przez tetrę, wodę odlać uważając by na dnie miski pozostał osad z ziemniaków- naturalna żelatyna.
- ziemniaki ugotowane wymieszać z ziemniakami przetartymi i żelatyną.
- 1 kg mięsa mielonego dobrze przyprawić smakowo. Dodać jajko. W żadnym razie nie dodawać cebuli.
- wziąć do ręki trochę mięsa i uformować kulki, później obtoczyć w ziemniakach by powstała kulka większa.
- w dużym garnku zagotować osoloną wodę.
- wrzucić kulki na wodę i gotować bez przykrycia przez 20 min.
- przygotować zasmażkę z boczku, kiełbasy i cebuli.
- kołduny układać w misce przekładając każdą warstwę zasmażką.
- na samym końcu zalać kulki mięsno- ziemniaczane wodą w której gotowaliśmy kołduny.
najlepiej smakują następnego dnia, przekrojone na pół i przesmażone na patelni :)
Smacznego!
BON APETIT !
Zrobię zrobię, nie wiedziałam, że to takie proste
OdpowiedzUsuń