jesienna zapiekanka :P

Składniki:


  • wiadro ziemniaków
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • boczek, kiełbasa
  • 5 cebul
  • sól
  • pieprz
  • zioła

Przygotowanie:

  1. 10 ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać na gorąco i zdusić.
  2. 3/4 wiadra ziemniaków zetrzeć na tarce o średnich oczkach i od dusić przez tetrę, wodę odlać uważając by na dnie miski pozostał osad z ziemniaków- naturalna żelatyna.
  3. ziemniaki ugotowane wymieszać z ziemniakami przetartymi i żelatyną.
  4. 1 kg mięsa mielonego dobrze przyprawić smakowo. Dodać jajko. W żadnym razie nie dodawać cebuli.
  5. wziąć do ręki trochę mięsa i uformować kulki, później obtoczyć w ziemniakach by powstała kulka większa.
  6. w dużym garnku zagotować osoloną wodę.
  7. wrzucić kulki na wodę i gotować bez przykrycia przez 20 min.
  8. przygotować zasmażkę z boczku, kiełbasy i cebuli.
  9. kołduny układać w misce przekładając każdą warstwę zasmażką.
  10. na samym końcu zalać kulki mięsno- ziemniaczane wodą w której gotowaliśmy kołduny.
najlepiej smakują następnego dnia, przekrojone na pół i przesmażone na patelni :)

Smacznego!

BON APETIT !



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Overnight porridge - co to jest i jak przygotować? 5 przepisów na najlepsze overnight porridge. Bonus owsianka dla małych dzieci

Ramen Miso Noodle: Jak Ugotować W Polsce

Jabłuszka nadziewane ryżem..