Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...

25 maja 2012

Kolorowe sałatki


Sałatki to doskonały pomysł na znakomitą przekąskę.
 Ponadto nie zajmują zbyt wiele czasu żeby je przygotować.
Sałatki są bardzo proste i dzięki kolorowym składnikom smacznie się prezentują.


SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ
Składniki:


  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 20 dag szynki indyczej
  • 20 dag sera żółtego
  • majonez
  • sos francuski (moze być włoski) Knorr
  • zielony szczypiorek

Przygotowanie:
Fasolę czerwoną i kukurydzę odcedzić z zalewy. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Szynkę i ser żółty również pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Wszystko razem połączyć. Dodać kilka łyżek majonezu oraz sos zrobiony w/g przepisu na opakowaniu (sos wymieszany z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Smacznego!
SAŁATKA Z CYKORII

Składniki:

  • 2 duże kolby cykorii
  • 1 wędzone udko kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 puszki ananasa w plastrach
  • mały por
  • mały słoiczek majonezu
  • 2 pomidorki koktajlowe lub 1 normalny, słodki pomidor
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Odłóż 8 największych liści cykorii. Resztę posiekaj. Pora oczyść, przekrój wzdłuż i drobno posiekaj w talarki, wyłóż na sitku i sparz. Ananasa pokrój w kosteczkę. Mięso oddziel od kości, drobno pokrój. Osącz kukurydzę. Odłóż łyżkę pora. Pozostały por, kukurydzę, posiekaną cykorię, kurczaka oraz ananasa wymieszaj z majonezem.
Na odłożone liście cykorii nakładaj po porcji sałatki. Ułóż je na okrągłym talerzu w kwiatek. Środek pomiędzy łódkami cykorii napełnij odłożonym porem. Słodkie pomidorki pokrój na ćwiartki, ułóż skórką do góry na sałatce tuż przy środku z porów.
Smacznego!