Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...

29 maja 2012

Potrawy z jajka

C.d Potraw na dzieci :)

Jajko na miękko

Składniki: ( dla 4 osób )

  • 4 jaja
  • 2 kromki chleba tostowego
  • sól i pieprz
Przygotowanie: (10 minut)

Z chleba wyciąć paski i opiec je w piekarniku lub tosterze.
Za pomocą łyżki włożyć jaja do garnka z wrzącą wodą lub lekko gotującą się.
Należy uważać, aby nie uszkodzić skorupki jaja.
Gotować 3 minuty i wyjąć z wody. Białko powinno być galaretowate, a żółtko ciepłe o kremowej konsystencji. Podawać w skorupce w kieliszku do jajek razem z opieczonym pieczywem. Jeść po doprawieniu solą, pieprzem lub masłem wg upodobań.


Jajka sadzone w kształcie serca

Składniki: ( dla 4 osób)

  • 4 jaja
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plasterki szynki paryskiej lub szynki długo-dojrzewającej
  • sól i pieprz
  • masło
Przygotowanie: (10 minut)

Na patelni o nieprzywierającej powierzchni rozpuścić masło; gdy będzie gorące umieścić na patelni 4 wykrojniki w kształcie serca i do każdego z nich delikatnie wbić jajo. Posypać solą i pieprzem(tylko białko). Żółtko polać kilkoma kroplami rozpuszczonego masła i smażyć do skrzepnięcia.
Na kromki chleba tostowego ułożyć po plasterku wędliny. Za pomocą foremek z chleba i szynki wyciąć serca, na których należy ułożyć usmażone jaja. Podawać...


Omlet ze świeżym kozim serem


Składniki: ( na 1 omlet )

  • 3 jaja
  • 85 g świeżego koziego sera
  • łyżka masła
  • kilka listków rukwi
  • sól i pieprz
Przygotowanie: (10 minut)

Do miseczki wbić jaja, dodać łyżkę zimnej wody i rozbijać widelcem aż do otrzymania puszystej masy.
Na średnim ogniu podgrzać patelnię o nieprzywierającej powierzchni, roztopić masło, wlać rozbite jaja i gdy mieszanina zacznie tężeć na brzegach, drewnianą łyżką rozprowadzić masę do środka omletu.
Powtórzyć czynność. Gdy omlet jest prawie gotowy (jego powierzchnia powinna być jeszcze ciekła) dodać (na środek) nieco świeżego koziego sera.
Doprawić solą i pieprzem, potem złożyć omlet na pół. Przełożyć na talerz, dodać kilka listków rukwi i podawać wraz ze świeżym, chrupiącym pieczywem.