Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...

25 maja 2012

Spaghetti bolognese

Moja  propozycja to danie powszechnie znane i lubiane - spaghetti bolognese.
Lubię przygotować sobie wcześniej sos i mieć gotowy pod ręką, 
tak żeby po powrocie z pracy,
cała „akcja obiad” nie trwała dłużej niż kwadrans,
czyli tyle ile przygotowanie makaronu i nałożenie wybornego dania na talerze.


Składniki: ( porcja dla 4 osób)

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 puszki pomidorów (pokrojonych)
  • 50 dkg mięsa mielonego (najlepiej wołowe)
  • przyprawy (pieprz kolorowy, sól, bazylia, szczypta chilli)
  • oliwa z oliwek
  • ser parmezan
  • paczka makaronu spaghetti


Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek i grubo pokrojoną cebulę. Podpiekamy leciutko, tak żeby cebula się zeszkliła a czosnek nie przypalił.
Na drugiej patelni przysmażamy mielone mięso, od czasu do czasu mieszając. Kiedy widzimy, że nasze mięso nie jest już surowe dodajemy cebulę i czosnek i pomidory. Dusimy wszystkie nasze składniki na bardzo małym ogniu, pod przykryciem aż pomidory znikną i zamienią się w doskonały aromatyczny sos. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy. W trakcie duszenia musimy pamiętać o mieszaniu. Tak przyrządzony sos jest doskonałą również do lasagne. Ale wróćmy do spaghetti.
Jak wspomniałam sos możemy przygotować wcześniej.
Teraz czas na makaron. Najważniejsze żeby nie przesadzić z czasem gotowania. Makaron ma być al dente, ugotowany ale nie za miękki, sprężysty. Najlepiej sprawdzać przegryzając nitkę i patrząc, jak wygląda w środku. Idealny jest kiedy w samym środku widoczna jest maleńka zanikająca kropeczka.
Po ugotowaniu makaron należy przelać zimną wodą tak żeby się nie skleił.
Podawać z sosem, posypanym startym aromatycznym parmezanem, udekorowane świeżymi listkami bazylii.

 Smacznego!