12 czerwca 2012

Makaron z warzywami

Składniki:



  • 250 g brokułów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g boczniaków
  • 250 g chińskiego makaronu jajecznego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 cm imbiru
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Przygotowanie: (35 minut)

  1. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki i ok 3 minuty blanszować we wrzącej osolonej wodzie. Następnie wyjąć i osączyć. Czosnek i szalotki obrać i drobno posiekać. Paprykę przekroić na pół, oczyścić. Miąższ pokroić w bardzo cienkie paski. Grzyby oczyścić i pokroić na małe kawałki.
  2. Makaron gotować ok 5 minut w osolonej wodzie. Imbir obrać i drobno posiekać. Czosnek, szalotki, imbir i grzyby minutę podsmażać na rozgrzanym w woku oleju. Dodać paprykę i brokuły, smażyć jeszcze ok 2 minuty. Do warzyw wlać sos sojowy i bulion, dodać brązowy cukier i dusić jeszcze 1-2 minuty.
  3. Makaron starannie osączyć i dodać do warzyw, wymieszać. Całość podgrzewać w woku jeszcze ok 2 minut, następnie przełożyć do miseczek i podawać.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...