Mini suflety z serem roquefort


Składniki: dla 2 osób

- 120 g sera roquefort
-4 jaja
-40 g mąki
-40 ml mleka
-50 g masła
-drobna bułka tarta
-gałka muszkatołowa
-sól i pieprz


Przygotowanie: (60 minut)


Przygotować sos beszamelowy. W rondlu podgrzać masło, a gdy się stopi, przesiać do niego mąkę.  Gotować dalej, regularnie mieszając drewnianą łyżką. Sos nie powinien zmienić koloru.

Do masy wlać schłodzone mleko, zamieszać i gotować przez 8-10 minut, by sos zgęstniał. Posolić, popieprzyć, a potem dodać gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do miseczki, a żółtka dodać do sosu.

Ser roquefort pokroić w kostkę i dodać do beszamelu. Białka ubić na sztywną pianę(aby była sztywniejsza można dodać szczyptę soli) połączyć z sosem i delikatnie wymieszać.
Wysmarować masłem 2 foremki z ceramiki i posypać  ich dno kilkoma łyżkami bułki tartej. Wypełnić je za pomocą szprycy do 2/3 wysokości i piec w temp. 200’C przez 15-20 minut. Nie otwierać drzwiczek piekarnika przez ukończeniem pieczenia.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Overnight porridge - co to jest i jak przygotować? 5 przepisów na najlepsze overnight porridge. Bonus owsianka dla małych dzieci

Ramen Miso Noodle: Jak Ugotować W Polsce

Jabłuszka nadziewane ryżem..