09 czerwca 2012

Mus czekoladowy z truskawkami


Składniki: dla 2 osób

-100 g gorzkiej czekolady
-12 truskawek
-łyżka cukru drobnoziarnistego
-10 g cukru pudru
-30 g masła
-3 jaja
-biała czekolada do przybrania


Przygotowanie: ( 15 minut)

Umyć i osuszyć truskawki, włożyć do miseczki i posypać drobnoziarnistym cukrem. 
Wymieszać i odstawić.

W garnku stopić połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszać cały czas drewnianą łyżką. Zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kawałki masło. Gdy masło się roztopi, dodać cukier puder i żółtka. Dobrze wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do garnka. Truskawki rozłożyć do 2 pucharków( kilka owoców zostawić do dekoracji), pokryć musem czekoladowym i włożyć do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem przyozdobić kilkoma truskawkami i wiórkami białej czekolady.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...