Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...

12 czerwca 2012

S O S dla zgłodniałych... makarony

Co dziś ugotować- to pytanie pada w naszej kuchni najczęściej. 
Odpowiadamy- MAKARON !!!
Wszyscy go lubią i łatwo się go robi.
Dlatego to najlepszy pomysł, gdy trzeba działać szybko i nakarmić wielu...

Rurki ze szpinakiem

Składniki: 1 porcja

  • 25 dag rurek rigatoni lub grubszych i dłuższych cannelloni
  • 10 dag startego parmezanu
  • 20 dag twarogu
  • 50 dag szpinaku
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • szklanka mleka lub wytrawnego białego wina
  • tłuszcz do formy
  • kostka ziołowa
  • 2 jajka
  • sól

Przygotowanie: (60 minut)

  1. Rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć rozdrobniony szpinak i szybko podsmaż.
  2. Twaróg rozgnieć, dodaj szpinak, połowę parmezanu, ugotowane na twardo i posiekane jajka wymieszaj, przypraw, dodaj kostkę ziołową.
  3. Makaron lekko obgotuj, odcedź i napełnij farszem.
  4. W rondlu stop resztę masła, wsyp mąkę i lekko zasmaż, mieszając, wlej mleko i wino, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, przypraw.
  5. Naczynie natłuść, polej 1/2 sosu, ułóż rurki, polej resztą sosu, posyp parmezanem, wstaw do rozgrzanego piekarnika, zapiekaj 30 min w 180'C.


SZPINAK- jest idealnym dodatkiem zarówno do makaronu jak i ziemniaków. Doskonały do farszu ( do nadziewania mięs, pierogów czy pasztecików i do przekładania zapiekanek. Możesz użyć świeży lub mrożony.