18 czerwca 2013

sos pomidorowy

Składniki:


  • 2-3 łyżki masła
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • cukier
  • sól, pieprz
  • śmietanka 12%



Przygotowanie:


Kroimy cebulkę drobno. W garnuszku roztapiamy masło
i dosypujemy cebulkę. Dosypujemy mąkę, robimy zasmażkę. 
Dolewamy wody tyle mniej więcej ile chcemy sosu
 i mieszamy gotując.  Sos powinien zgęstnieć.
Dodajemy koncertant pomidorowy
(Tyle, aby sos miał przyzwoitą barwę, a nie był za blady).
Doprawiamy dużą ilością pieprzu,
 szczyptą cukru i solą do smaku
.

Gdy sos jest gotowy, wyłączamy go.
Po kilku minutach dolewamy powoli trochę śmietanki i mieszamy.

Nie powinniście się martwić jak za pierwszym razem wyjdzie wam za płynny sos.
 Wtedy można dodać do gotującego się jeszcze sosu trochę mąki rozrobionej z wodą.
 Z czasem proporcje dodawania odpowiedniej ilości mąki na początku dopracujecie.
 Sama robię to na oko i ciężko mi podać konkretną ilość.


Do gotującego się sosu można dodać pokrojoną parówkę.
 Można podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...