Ekspresowy jesienny rosół – Moc mikro i makro składników

 



Ten rosół to idealny sposób na wzmocnienie odporności jesienią. Łączy sycące makroskładniki (chude białko z kurczaka/indyka, złożone węglowodany z warzyw korzeniowych) z bogactwem mikroskładników.

Najważniejsze mikroskładniki:

  • Witamina A: z marchewki i dyni (jeśli użyjesz) – dla wzroku i odporności.

  • Witamina C i Żelazo: z natki pietruszki, pora i cebuli – wsparcie układu odpornościowego.

  • Cynk i Witaminy z grupy B: z mięsa i czosnku – kluczowe dla metabolizmu i zdrowia skóry.

  • Potas i Magnez: z selera i pietruszki – dla równowagi wodnej i nerwowej.

Składniki (na 2,5-3 litry):

  • 500 g chudego mięsa drobiowego (udka bez skóry lub indyk)

  • 2,5 l zimnej wody

  • Warzywa korzeniowe: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera (pokrojone w większe kawałki)

  • Aromaty: 1 cebula (opcjonalnie opalona), 1 por, 3 ząbki czosnku, 2 cm świeżego imbiru

  • Przyprawy: 2-3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól morska

  • Dodatki: Duży pęczek świeżej natki pietruszki, opcjonalnie garść jarmużu (w połowie gotowania)

Przygotowanie (ok. 2,5 godziny):

  1. Gotowanie Wstępne: Mięso zalej zimną wodą. Zagotuj, zbierz szumowiny i zmniejsz ogień do minimum.

  2. Dodawanie: Dodaj wszystkie warzywa, czosnek, imbir i przyprawy (bez soli).

  3. Długie Gotowanie: Gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 2-3 godziny.

  4. Doprawianie: Na 30 minut przed końcem dodaj sól do smaku.

  5. Podanie: Rosół przecedź. Mięso i warzywa pokrój, dodaj z powrotem do bulionu. Podawaj gorący, obficie posypany świeżą natką pietruszki. Opcjonalnie podaj z makaronem pełnoziarnistym lub kaszą.

Ten rosół to esencja jesiennego smaku i zdrowia w jednej misce!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Overnight porridge - co to jest i jak przygotować? 5 przepisów na najlepsze overnight porridge. Bonus owsianka dla małych dzieci

Ramen Miso Noodle: Jak Ugotować W Polsce

Jabłuszka nadziewane ryżem..