Ekspresowy jesienny rosół – Moc mikro i makro składników
Ten rosół to idealny sposób na wzmocnienie odporności jesienią. Łączy sycące makroskładniki (chude białko z kurczaka/indyka, złożone węglowodany z warzyw korzeniowych) z bogactwem mikroskładników.
Najważniejsze mikroskładniki:
Witamina A: z marchewki i dyni (jeśli użyjesz) – dla wzroku i odporności.
Witamina C i Żelazo: z natki pietruszki, pora i cebuli – wsparcie układu odpornościowego.
Cynk i Witaminy z grupy B: z mięsa i czosnku – kluczowe dla metabolizmu i zdrowia skóry.
Potas i Magnez: z selera i pietruszki – dla równowagi wodnej i nerwowej.
Składniki (na 2,5-3 litry):
500 g chudego mięsa drobiowego (udka bez skóry lub indyk)
2,5 l zimnej wody
Warzywa korzeniowe: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera (pokrojone w większe kawałki)
Aromaty: 1 cebula (opcjonalnie opalona), 1 por, 3 ząbki czosnku, 2 cm świeżego imbiru
Przyprawy: 2-3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól morska
Dodatki: Duży pęczek świeżej natki pietruszki, opcjonalnie garść jarmużu (w połowie gotowania)
Przygotowanie (ok. 2,5 godziny):
Gotowanie Wstępne: Mięso zalej zimną wodą. Zagotuj, zbierz szumowiny i zmniejsz ogień do minimum.
Dodawanie: Dodaj wszystkie warzywa, czosnek, imbir i przyprawy (bez soli).
Długie Gotowanie: Gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 2-3 godziny.
Doprawianie: Na 30 minut przed końcem dodaj sól do smaku.
Podanie: Rosół przecedź. Mięso i warzywa pokrój, dodaj z powrotem do bulionu. Podawaj gorący, obficie posypany świeżą natką pietruszki. Opcjonalnie podaj z makaronem pełnoziarnistym lub kaszą.
Ten rosół to esencja jesiennego smaku i zdrowia w jednej misce!
Komentarze
Prześlij komentarz