Keto Ciasto Czekoladowe (Brownie) z Powidłami Śliwkowymi

 

Forma: Kwadratowa lub prostokątna 20x20 cm.
Liczba porcji: ok. 12


Składniki na Ciasto

  • Tłuszcze:

    • 100 g gorzkiej czekolady (min. 85% kakao, najlepiej 90% lub więcej)

    • 100 g masła klarowanego (ghee) lub oleju kokosowego

  • Białko/Węglowodany (i objętość):

    • 4 duże jajka (temperatura pokojowa)

    • 50 g mąki migdałowej (lub innej keto mąki, np. pół na pół z mąką kokosową, ale zmień wtedy ilość płynu)

    • 20 g kakao w proszku (niesłodzone)

    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    • Szczypta soli

  • Słodzidło:

    • 80-100 g erytrytolu lub innego ulubionego słodzika keto (np. ksylitolu - pamiętaj, że ksylitol ma kalorie i jest toksyczny dla psów!)

  • Aromat:

    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego

Dodatki

  • Powidła: 150-200 g powideł śliwkowych bez dodatku cukru (keto/low carb)


Przygotowanie

  1. Rozgrzewanie i rozpuszczanie: Rozgrzej piekarnik do 170°C (grzanie góra-dół). Blaszkę (np. 20x20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuść czekoladę razem z masłem klarowanym/olejem kokosowym. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

  2. Masa jajeczna: W osobnej misce ubij jajka ze słodzikiem i szczyptą soli, aż masa będzie jasna i puszysta.

  3. Łączenie: Do masy jajecznej wlej przestudzoną, ale wciąż płynną masę czekoladowo-tłuszczową oraz ekstrakt. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

  4. Suche składniki: W innej misce wymieszaj mąkę migdałową, kakao i proszek do pieczenia. Przesiej suche składniki do mokrych.

  5. Mieszanie: Mieszaj delikatnie i krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto będzie twardsze.

  6. Pieczenie: Przelej masę do przygotowanej blaszki. Piecz przez ok. 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i pożądanej konsystencji – ciasto brownie ma być wilgotne w środku (patyczek wbity w środek powinien być lekko oblepiony, ale nie surową masą).

  7. Chłodzenie i dodanie powideł: Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w blaszce. Po całkowitym ostudzeniu, rozsmaruj na wierzchu warstwę powideł śliwkowych bez cukru. Możesz też przekroić ciasto na pół i przełożyć je powidłami.


Orientacyjne Makroskładniki (na 100g)

Poniższe wartości są orientacyjne i uśrednione, bazujące na składnikach typu 90% czekolada, erytrytol i powidła bez cukru. Wartość netto (przyswajalnych) węglowodanów uwzględnia, że erytrytol nie jest trawiony.

MakroskładnikWartość na
Kalorie (kcal)
Białko (g)
Tłuszcze (g)
Węglowodany Netto (g)
Błonnik (g)

Jeśli ciasto podzielisz na 12 porcji, każda porcja .


Uwagi do makro:

  • Węglowodany Netto: Odejmij ilość erytrytolu od całkowitej ilości węglowodanów, ponieważ nie są przyswajalne. W tym przepisie głównym źródłem węglowodanów netto są powidła, mąka migdałowa i kakao/czekolada.

  • Powidła: Upewnij się, że używasz powideł bez dodatku cukru lub samodzielnie zrobionych, słodzonych keto-słodzikiem. Zwykłe powidła mają bardzo dużo węglowodanów.

  • Tłuszcze: Głównym źródłem są czekolada, masło klarowane i mąka migdałowa.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Overnight porridge - co to jest i jak przygotować? 5 przepisów na najlepsze overnight porridge. Bonus owsianka dla małych dzieci

Ramen Miso Noodle: Jak Ugotować W Polsce

Jabłuszka nadziewane ryżem..