Keto Ciasto Czekoladowe (Brownie) z Powidłami Śliwkowymi
Forma: Kwadratowa lub prostokątna 20x20 cm.
Liczba porcji: ok. 12
Składniki na Ciasto
Tłuszcze:
100 g gorzkiej czekolady (min. 85% kakao, najlepiej 90% lub więcej)
100 g masła klarowanego (ghee) lub oleju kokosowego
Białko/Węglowodany (i objętość):
4 duże jajka (temperatura pokojowa)
50 g mąki migdałowej (lub innej keto mąki, np. pół na pół z mąką kokosową, ale zmień wtedy ilość płynu)
20 g kakao w proszku (niesłodzone)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Słodzidło:
80-100 g erytrytolu lub innego ulubionego słodzika keto (np. ksylitolu - pamiętaj, że ksylitol ma kalorie i jest toksyczny dla psów!)
Aromat:
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
Dodatki
Powidła: 150-200 g powideł śliwkowych bez dodatku cukru (keto/low carb)
Przygotowanie
Rozgrzewanie i rozpuszczanie: Rozgrzej piekarnik do 170°C (grzanie góra-dół). Blaszkę (np. 20x20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuść czekoladę razem z masłem klarowanym/olejem kokosowym. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Masa jajeczna: W osobnej misce ubij jajka ze słodzikiem i szczyptą soli, aż masa będzie jasna i puszysta.
Łączenie: Do masy jajecznej wlej przestudzoną, ale wciąż płynną masę czekoladowo-tłuszczową oraz ekstrakt. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Suche składniki: W innej misce wymieszaj mąkę migdałową, kakao i proszek do pieczenia. Przesiej suche składniki do mokrych.
Mieszanie: Mieszaj delikatnie i krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto będzie twardsze.
Pieczenie: Przelej masę do przygotowanej blaszki. Piecz przez ok. 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i pożądanej konsystencji – ciasto brownie ma być wilgotne w środku (patyczek wbity w środek powinien być lekko oblepiony, ale nie surową masą).
Chłodzenie i dodanie powideł: Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w blaszce. Po całkowitym ostudzeniu, rozsmaruj na wierzchu warstwę powideł śliwkowych bez cukru. Możesz też przekroić ciasto na pół i przełożyć je powidłami.
Orientacyjne Makroskładniki (na 100g)
Poniższe wartości są orientacyjne i uśrednione, bazujące na składnikach typu 90% czekolada, erytrytol i powidła bez cukru. Wartość netto (przyswajalnych) węglowodanów uwzględnia, że erytrytol nie jest trawiony.
Jeśli ciasto podzielisz na 12 porcji, każda porcja .
Uwagi do makro:
Węglowodany Netto: Odejmij ilość erytrytolu od całkowitej ilości węglowodanów, ponieważ nie są przyswajalne. W tym przepisie głównym źródłem węglowodanów netto są powidła, mąka migdałowa i kakao/czekolada.
Powidła: Upewnij się, że używasz powideł bez dodatku cukru lub samodzielnie zrobionych, słodzonych keto-słodzikiem. Zwykłe powidła mają bardzo dużo węglowodanów.
Tłuszcze: Głównym źródłem są czekolada, masło klarowane i mąka migdałowa.
Komentarze
Prześlij komentarz