Sałatka z orzo, buraczkami, łososiem i serem kozim

 


Składniki:

  • 200 g makaronu orzo
  • 200 g łososia (wędzonego lub pieczonego)
  • 2 średnie buraki (ugotowane lub pieczone)
  • 100 g sera koziego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki lub rukola do dekoracji

Instrukcje:

  1. Gotowanie orzo: Ugotuj makaron orzo według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i przepłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  1. Przygotowanie buraków: Ugotowane lub pieczone buraki pokrój w kostkę lub plastry.
  1. Przygotowanie łososia: Pokrój łososia na mniejsze kawałki.
  1. Mieszanie składników: W dużej misce połącz ugotowane orzo, buraki, łososia i pokruszony ser kozi.
  1. Dressing: W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Wlej dressing do sałatki i delikatnie wymieszaj.
  1. Podanie: Sałatkę możesz podać na talerzach, dekorując świeżą natką pietruszki lub rukolą.

Smacznego! 🍽️


  • Kalorie: 350-400 kcal
  • Białko: 20-25 g
  • Tłuszcz: 18-22 g
    • Tłuszcze nasycone: 6-8 g
  • Węglowodany: 30-35 g
    • Błonnik: 4-5 g
    • Cukry: 3-5 g

Składniki i ich wpływ na makro:

  • Orzo: Głównie węglowodany, dostarcza energii.
  • Łosoś: Bogate źródło białka i zdrowych tłuszczów omega-3.
  • Buraki: Niskokaloryczne, dostarczają błonnika i witamin.
  • Ser kozi: Źródło białka i tłuszczów, dodaje smaku.
  • Oliwa z oliwek: Źródło zdrowych tłuszczów.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Overnight porridge - co to jest i jak przygotować? 5 przepisów na najlepsze overnight porridge. Bonus owsianka dla małych dzieci

Ramen Miso Noodle: Jak Ugotować W Polsce

Jabłuszka nadziewane ryżem..