Smoothie potreningowe
Smoothie potreningowe to świetny sposób na szybkie dostarczenie organizmowi białka (do regeneracji mięśni) oraz węglowodanów (do uzupełnienia glikogenu).
1. Jagodowo-Bananowy Shake na Szybką Regenerację
To klasyczne połączenie zapewnia szybko przyswajalne węglowodany do uzupełnienia glikogenu oraz białko.Składniki:
Baza: 200 ml mleka (np. migdałowego niesłodzonego, krowiego 1,5% lub wody).
Węglowodany: 1 duża garść (ok. 100 g) mrożonych jagód lub owoców leśnych.
Węglowodany/Potas: 1 średni dojrzały banan (ok. 120 g).
Białko: 1 miarka (ok. 30 g) odżywki białkowej WPC (smak waniliowy lub neutralny).
Tłuszcze: 1 łyżka (ok. 15 g) masła orzechowego 100%.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
Orientacyjne makroskładniki (1 porcja):
Kalorie: ok. 380 – 420 kcal
Białko: ok. 35 – 39 g
Węglowodany: ok. 40 – 45 g
Tłuszcze: ok. 10 – 12 g
2. Zielone Smoothie "Fit" z Kiwi i Omega-3
Opcja niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy i kwasy omega-3, wspierające stawy i regenerację.
Składniki:
Baza: 200 ml wody kokosowej lub wody.
Węglowodany: 1 kiwi (obrane) i ½ małego jabłka (opcjonalnie, dla słodyczy).
Witaminy/Błonnik: 1 duża garść (ok. 30 g) świeżego szpinaku lub jarmużu.
Białko: 1 miarka (ok. 30 g) odżywki białkowej WPI (smak neutralny, limonkowy lub jabłkowy).
Tłuszcze/Błonnik: 1 łyżeczka (ok. 5 g) zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia.
Przygotowanie:
Zmielone siemię lniane (lub chia) odłóż na bok. Wszystkie pozostałe składniki włóż do blendera i miksuj na najwyższych obrotach, aż znikną wszystkie kawałki szpinaku i kiwi. Na koniec dodaj siemię/chia i krótko zmieszaj.
Orientacyjne makroskładniki (1 porcja):
Kalorie: ok. 280 – 320 kcal
Białko: ok. 30 – 35 g
Węglowodany: ok. 30 – 35 g
Tłuszcze: ok. 4 – 6 g
3. Czekoladowo-Kawowy Shake z Owsianką
Smoothie dla miłośników czekolady i kawy, z dodatkiem złożonych węglowodanów z owsianki, co zapewni energię na dłużej. Idealne po porannym treningu.
Składniki:
Baza: 200 ml mleka (np. krowiego 2%, sojowego lub owsianego).
Węglowodany Złożone: 3 łyżki (ok. 30 g) płatków owsianych górskich.
Węglowodany Proste: ½ mrożonego banana (lub 4-5 kostek lodu).
Białko: 1 miarka (ok. 30 g) odżywki białkowej WPC (smak czekoladowy).
Smak/Antyoksydanty: 1 łyżeczka naturalnego kakao i szczypta cynamonu.
Dodatkowe: 50 ml mocnej, wystudzonej kawy (espresso lub rozpuszczalnej).
Przygotowanie:
Włóż płatki owsiane i mleko do blendera i zmiksuj, aby płatki się rozdrobniły.
Dodaj resztę składników: banana, odżywkę, kakao, cynamon i kawę.
Blenduj do uzyskania gładkiego i gęstego napoju.
Orientacyjne makroskładniki (1 porcja):
Kalorie: ok. 400 – 440 kcal
Białko: ok. 35 – 38 g
Węglowodany: ok. 50 – 55 g
Tłuszcze: ok. 8 – 10 g
Komentarze
Prześlij komentarz