Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...

09 czerwca 2012

Zupa Vichyssoise



Składniki: dla 2 osób

-3 pory
-125 g ziemniaków
-20 g masła
- pęczek ziół aromatycznych ( natka pietruszki, laur, tymianek)
- 60 ml creme fraiche
- kilka małych grzanek z chleba
- sól i pieprz
Fakultatywnie:
- jaja z łososia
- sok z limonki
- szczypiorek


Przygotowanie: ( 110 minut)

Umyć i oczyścić pory, pozbywając się pierwszych zewnętrznych liści oraz twardych i zielonych części pora. Białą  część pokroić w plasterki. Obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę.

W rondlu podgrzać masło i podsmażyć na nim plasterki pora. Dodać ziemniaki, wymieszać i smażyć, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Posolić i popieprzyć, dodać pół szklanki wody i rośliny aromatyczne. Zagotować.

Gotować w przykrytym do połowy garnku przez około 40 minut. Z ognia zdjąć tylko ziemniaki ( za pomocą łyżki cedzakowej) i przecisnąć przez przecieraczkę do warzyw. Odłożyć do miseczki.

Pory zmiksować wraz z kilkoma łyżkami wywaru, w którym się gotowały. Puree z porów wymieszać z puree z ziemniaków. Dodać creme fraiche i kilka łyżek wywaru z porów, dobrze wymieszać i przelać wszystko do czystego garnka.

Postawić garnek na małym ogniu i gotować, nieustannie mieszając. Chwilę przed zagotowaniem zdjąć z ognia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. 

Podawać w bulionówkach z grzankami opieczonymi na lekko złoty kolor, sporą szczyptą pieprzu, łyżeczką jaj łososia i kilkoma kroplami soku z zielonej cytryny.

Zwolennicy bardziej klasycznej wersji, mogą dodać do dania nieco szczypiorku.

Smacznego!