Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...

30 maja 2012

Gruszki z owocami


Na śniadanie i na kolacje...

Składniki: ( dla 4 osób)

  • 4 gruszki
  • 250g słodkiej gorgonzoli
  • Sok z 1 jednej cytryny
  • 12 kawałków orzecha
  • 4 kromki ciemnego pieczywa
  • 20 g słonego masła
  • Gałązka rozmarynu


Przygotowanie: (20 minut)

Zdjąć skórkę z serca gorgonzola, pokroić go w małe kostki. Zostawić w temperaturze otoczenia do zmięknięcia.

Umyć i osuszyć gruszki, przeciąć na pół, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Skropić z sokiem z cytryny by zapobiec czernieniu owoców.

Posmarować 4 kromki chleba słonym masłem, na wierch ułożyć plastry gruszki ( w wachlarz)  oraz kostki serca. Całość uzupełnić kilkoma orzechami i liśćmi rozmarynu. Ułożyć dane na tacy i podawać.