Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...

30 maja 2012

Tosty z owocami leśnymi



Powoli małymi krokami pojawiają się owoce...
Niektórzy mają już truskawki w ogródkach, krzaki z jagódkami...
Trzeba to wykorzystać....




Składniki: ( dla 4 osób)

  • 90g cukru
  • Sok z jednej cytryny
  • 500 g dojrzałych truskawek, jagód, malin(świeżych lub mrożonych)
  • 90 g miodu akacjowego
  • 6 jaj
  • 100 ml creme fraiche
  • Szczypta cynamonu w proszku
  • 80 g masła
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 2 łyżki cukru drobnoziarnistego


Przygotowanie: (40 minut)

W rondlu wymieszać cukier, sok z cytryny i 3 łyżki ody. Podgrzewać wszystko aż do rozpuszczenia cukru.

Umyć i delikatnie osuszyć owoce, przekroić truskawki na pół i wrzucić wszystko do syropu w rondlu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5-10 minut ( dłużej w przypadku owoców mrożonych). Gotować do otrzymaniu musu.

Odsączyć mus i zebrać sok. Wlać do rondla, dodać miodu i zagotować, regularnie mieszając. Gotować przez około 10 minut aż do otrzymania gęstego syropu, który należy dodać do ugotowanych owoców.

Do miseczki wbić jajka i zamieszać je z creme fraiche i cynamonem. Roztopić na patelni ( na średnim ogniu) ¼ masła. Obtoczyć 2 kromki chleba tostowego w ubitych jajach i złocić na patelni przez 2-4 minuty.
Powtórzyć czynność z pozostałymi kromkami pieczywa. Włożyć pieczywo do nagrzanego piekarnika. Na każdy talerz nałożyć oi 2 kromki chleba, posypać cukrem pudrem, na wierzch włożyć mus owocowy.