Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...

27 maja 2012

Sernik z truskawkami i kiwi


Niewielkie ciasta, pieczone w odpowiednich formach, świetnie nadają się na podwieczorki 
w małym gronie. Ten sernik podzielimy na 8 kawałków, czyli akurat tyle, ile potrzeba dla 4 osób. Goście zjedzą wszystko, a my nie będziemy się tuczyć, wyjadając resztki.


Składniki: (na 1 tortownicę śr. 22cm)

Ciasto:

  •       120 g ciasteczek Amaretti
  •       3 jajka
  •       500 g białego sera
  •      1 torebka cukru waniliowego
  •       skórka otarta z pomarańczy
  •       100 g śmietany kremówki
  •       30 g mąki
  •        szczypta soli
  •       masło do nasmarowania formy

Do przystrojenia:

  •       300 g truskawek
  •       2 owoce kiwi
  •       1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

1.    Nagrzać piekarnik do 160’C. Nasmarować masłem boczną część formy, a na dnie ułożyć papier do pieczenia.

2.    Rozdrobnić ciasteczka Amaretti w mikserze. Można też włożyć je do torebki foliowej, zamknąć i solidnie potłuc wałkiem na blacie. Równomiernie rozłożyć okruchy na dnie formy.

3.    Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z białym serem, cukrem, bitą śmietaną, otartą skórką z pomarańczy i cukrem waniliowym na kremową masę. Dodać mąkę i wymieszać.

4.    Ubić białka z solą na sztywną pianę i dużą trzepaczką ostrożnie zmieszać z masą serową. Napełnić nią formę, uważając, żeby nie uszkodzić spodu z okruchów. Wygładzić powierzchnię ciasta.

5.    Piec sernik przez 1 godzinę, aż urośnie i przybierze złotobrązową barwę. Wyłączyć grzanie i zostawić sernik na 15 minut w stygnącym piekarniku.

6.    Wyjąć sernik z piekarnika(lecz nie z formy!) i wystudzić na drucianej podstawce. Można nawet wstawić go na noc do lodówki, żeby dobrze się schłodził.

7.    Umyć truskawki, oczyścić je i poprzekrawać wzdłuż na cienkie plasterki. Obrać kiwi i pokroić poprzecznie w plasterki.

8.    Dopiero przed samym podanie ostrożnie wyjąć sernik z formy. Pokroić na porcje na talerzu lub paterze. 
       Udekorować ciasto z wierzchu owocami i posypać cukrem pudrem.

Dobra rada:
Zamiast otartej skórki pomarańczy można użyć drobno startej skorki z 2 limonek. Amaretti można zastąpić kruchymi ciasteczkami lub zwykłymi biszkoptami w kształcie szpatułek.