09 czerwca 2012

Smażone ziemniaki z tymiankiem i bazylią


Składniki: dla 2 osób

-400 g młodych ziemniaków
-25 g masła
-100 ml oliwy z oliwek extra virgin
-gałązka tymianku
-kilka listków bazylii
-szalotka
-sól


Przygotowanie: (30 minut)

Umyć ziemniaki i ugotować w dużej ilości osolonej wody. Ziemniaki powinny być nieco twarde. Schłodzić, obrać i pokroić na plasterki.

Oczyścić szalotkę i pokroić w wąskie paski. Na patelni o nieprzywierającej powierzchni podgrzać masło i olej z oliwy, zarumienić szalotkę. Dodać plasterki ziemniaka i 
przyrumienić z obydwu stron. Należy dopilnować, żeby plasterki nie posklejały się podczas smażenia. Gdy ziemniaki zarumienią się, posolić i posypać tymiankiem z bazylią. Podawać gorące.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Błyskawiczne Muszelki z Warzywami

Ten przepis,  to coś w sam raz dla zapracowanych miłośników dobrej kuchni...  Makaron, warzywa i sos pomidorowy,  tyle bowiem wystarc...